top of page

EXERCICIS

1. Definició de publicitat

comunicació massiva que té per objecte informar, persuadir i aconseguir un comportament determinat de les persones que reben aquesta informació

2. Tipus de publicitat
 

REFERENCIAL: Aquella que dona una informació sobre el producte (marca, instruccions d'ús, composició).  Necessària per a donar a conèixer un producte, una marca o un eslògan.

 

EMOCIONAL: És aquella que apel·la a les emocions dels consumidors per a incentivar-los a comprar productes o adquirir serveis.

SIMBÒLICA: Tracta d'aplicar a la marca un significat concret que la faci representativa dels nostres desitjos.

3. Diferències entre publicitat i propaganda.
 

En certes ocasions publicitat i propaganda sembla que siguin termes utilitzats comunament com a sinònims, però en realitat no ho són amb exactitud, i convé diferenciar-los, especialment en contextos en què és necessari tenir un llenguatge precís o especialitzat. Algunes grans diferències són:  

L'objectiu és el que es vol aconseguir, en el cas de la propaganda és instal·lar una veritat, mentre que el de la publicitat és vendre un producte.

- La propaganda crea marcs ideològics, actua en el camp del pensament per modificar el nostre comportament. La publicitat, en canvi, usa un marc ideològic ja existent per a brindar una solució a un problema propi d'aquest estil de vida.

4. Funcionament de la publicitat (Fórmula AIDA: Atenció/Interès/Desig/Acció).

AIDA és una de les fórmules més antigues en el món utilitzades per copywriters, publicistes i professionals del màrqueting a l'hora de fer una bona publicitat. AIDA està composta per 4 sigles:  
 

A – Atenció: capta l'atenció dels teus prospectes. Has de captar l'atenció del visitant i que aquest vulgui continuar llegint (o veient o escoltant segons el mitjà triat). Si això falla tot el que segueix serà inútil.

Normalment per a captar l'atenció ho fem mitjançant una promesa o una pregunta que està vinculada amb algun sofriment/frustració o amb algun desig que té el nostre prospecte. Són les primeres línies de text que es llegiran. O bé, els primers segons del teu vídeo o del teu àudio.

I – Interès: desperta en ells interès per la solució que proposes. Ja hem atret la seva atenció. Ara volem que s'interessi pel que hem d'oferir-li.

En els pròxims paràgrafs crearem interès simplement aprofundint en aquesta promesa que li hem fet. Sabem quin és el seu problema i tenim una solució. Aquí comences a introduir la teva solució i el perquè és l'adequada per a ell o ella.

Una bona manera de crear interès és mitjançant preguntes que posin en relleu una frustració que té.

D – Desig: intensifica el desig que tenen per la teva solució. El simple interès no és suficient perquè algú actuï, comprant o fent qualsevol altra cosa que li demanis en la teva oferta. Per a això és necessari que estigui desitjant tenir en el seu poder el que li ofereixes: la solució al seu problema.

Per a crear aquest desig el fem enumerant i provant els beneficis que estan associats a la promesa que hem utilitzat per a captar la seva atenció. També podem relacionar el contingut del producte o les característiques del servei amb beneficis concrets que obtindrà.

A – Acció: demana'ls que actuïn en una determinada manera. Després de captar l'atenció del visitant, despertar en aquest interès pel que ofereixes i generar un autèntic desig HAS DE dir-li el que vols que faci a continuació.

Has de demanar al prospecte que actuï en el sentit que tu vulguis. És a dir, que es converteixi en el teu client contractant els teus serveis, que compri el teu producte, que et deixi la seva informació de contacte, etc., segons sigui l'objectiu de la teva oferta.

5. Parts d’un anunci gràfic

L'anunci Gràfic ha de comptar amb certs elements per funcionar a la perfecció: 

 

Headline: És una frase, paraula o grup de paraules que té com a propòsit cridar l'atenció i normalment també incitar la lectura del cos de text que l'acompanya (o la continuació de l'escolta o visualització). A la publicitat impresa, el Headline és considerat un dels elements més importants, ja que convida al lector a parar esment a l'anunci.

 

- Bodycopy: Es tracta de donar la informació d'una forma directa i fàcil de llegir. Pensa que aquest text ja està bastant amagat com per a damunt camuflar la informació important entre frases complexes.

 

- Visual:  Una imatge estàtica que intenta captar l'atenció i mostrar el producte.  Com es veurà en l'apartat de la retòrica de la imatge, la imatge mostra la idea central de la campanya publicitària.

 

- Payoff:  Es tracta de l'eslògan, aquest és un lema que s'enganxa que defineix el producte o servei en poques paraules. Sovint ajuden que la marca sigui recordada. 

6. Els contravalors de la publicitat

 

- Elitisme: És un sistema que afavoreix un grup selecte i minoritari de persones als quals se'ls denomina elit. Aquests gaudeixen de majors privilegis respecte a la resta de la societat.

- Egocentrisme: El que caracteritza a aquesta ideologia és la tendència a realitzar accions la finalitat última de les quals és obtenir beneficis per a un mateix, sense tenir en molta consideració als altres.

- Permissivitat: L'adjectiu permissiu qualifica al subjecte que té tendència a consentir o a donar permisos per a unes certes coses. D'aquesta manera, la persona permissiva mostra la seva flexibilitat a l'hora d'establir límits o d'exercir la seva autoritat.

- Consumisme: És refereix a la tendència d'adquirir, consumir o acumular béns i serveis que, en moltes ocasions, no són necessàries per a les persones.

- Consumisme desmesurat: La necessitat de consumir de manera excesiva i innecesària. 

bottom of page