
SARA CAIMEL GARCIA
LLENGUATGE AUDIOVISUAL
ANGULACIÓ
- PLA CONTRAPICAT: Una imatge en pla contrapicat està feta des d'un angle d'inferioritat respecte al subjecte enfocat.
- PLA NADIR: El pla nadir és un pla completament des de sota el subjecte.
- PLA ZENITAL: El pla zenital es troba en un angle fet paral·lelament al terra.
- PLA PICAT: Una fotografia en pla picat està feta des de un angle superior al subjecte.
- PLA NORMAL: Aquest angle és aquell en el qual la càmera es troba paral·lela al sòl. És en el qual fem la majoria de fotos quan estem dretes.
PLANS
- GRAN PLA GENERAL: Presenta un paisatge on la figura humana no queda gens destacada. La funció d'aquest pla és la d'ubicar. Sol usar-se en fotografia de paisatges i viatges i, al cinema, en pel · lícules de l'oest, bel· liques i èpiques, en documentals geogràfics.
- PLA GENERAL: Enquadra la figura humana de manera que es pugui reconèixer.El personatge es relaciona amb l'entorn. S'usa un cop s'ha ubicat ja l'entorn. És l'enquadramentapropiat perpresentar personatges ja que la figura humana comença a interessar. Aquest tipus de pla dóna tanta importància al context com al personatge situat en ell encara que no s'aprecien els detalls de lafigura humana
- PLA GENERAL CURT: s'assigna més importància a la figura que a l'entor
- PLÀNOL SENCER: Es coneix així al pla general que només abasta un personatge. Amb el plànol sencer es pretén ressaltar els detalls que el caracteritzen.
- PLA AMERICÀ: Tallada la figura just per sota del genoll; s'usa bàsicament per detallar accions. Se li coneix amb aquest nom des que Porter en Atracament a un tren comença a tallar la figura humana ia canviar amb aquest enquadrament, la tradició visualeuropea.
- PLA MIG: Es talla la figura des de sobre dels genolls. Si és curt es tanca a l'alçada de la cintura
- PRIMER PLA: Talla el personatge per les espatlles. És un pla expressiu
- GRAN PRIMER PLA: Centra l'atenció en l'expressió del rostre.Es talla per sota dels llavis i per sobre del front. No tothom és capaç d'aguantar aquest tipus de plans, es requereix força en la mirada
- PRIMERÍSSIM PRIMER PLA: Detall del rostre. El pla se centra en el detall però falta informació. El pla aporta curiositat i afavoreix la imaginació.
- PLA DETALL: Es presenta un detall fora de la cara
ENCUADRAMENT
- CAMP: És tot allò que es veu dins el camp de visió de la càmara.
- FORA DE CAMP: És allò que decidim que no es vegi dins el camp de visió. Permet que l'espectador imagini una acció o un espai que no s'ha mostrat en cap moment.
- ENCUADRAMENT TANCAT: És quan el camp és més petit. S'utilitza per veure algún detall.
- ENQUADRAMENT OBERT: És quan el camp és més gran. Permet que es vegin molts subjectes o accions a la vegada.
SO
- BANDA SONORA: conjunt de veus, sons d'ambient i música que acompanyen una pel·lícula.
- EFECTES: so generat o modificat artificialment.
- VEU: so generat pels personatges al parlar.
- SILENCI: manca de so.
- LEITMOTIV: melodia o composició musical que es repeteix i es desenvolupa de diferents formes al llarg de tota la composició.
- VEU EN OFF: recurs narratiu el qual algú parla com a part de l'espectacle sense sortir a escena o, en el cas audiovisual, sense que aparegui a la pantalla.
LLUM
- LLUM CREUADA: llum creuada: entre dos focus o reflectors sobre un personatge aconsegueix nitidesa en la figura perquè no es produeixin ombres.
- QUALITAT DE LA LLUM: La llum d'interior molt baixa transmet la impressió d'un ambient de pobresa o angoixa, una llum amb focus és pròpia d'un ambient carregat, mentre que la llum natural busca el realisme
- LLUM PICADA: recurs expressiu que s'aconsegueix col·locant el focus de llum a sobre de l'objecte i així podem donar a la persona l'aspecte de cansada, per exemple.
- LLUM CONTRAPICADA: des de baix, ressaltarà les ombres exageradament, com passa per exemple a les pel·lícules de terror.
- LLUM FRONTAL: llum situada darrere la càmera, tendeix a aixafar o deixar plans l'objecte o persona filmats.
- CONTRALLUM: el focus instal·lat de cara a la càmera, d'esquena al personatge que volem gravar, s'aconsegueix transferir un toc misteriós i una imatge poc definida.
MUNTATGE
- MUNTATGE: combinació de plans
- MUNTATGE DIALÈCTIC: pretén que de dos plans successius en sorgeixi una idea, que no hi és en cap dels dos per separat. També se l'anomena muntatge ideològic, muntatge expressiu o muntatge d'atraccions.
- MUNTATGE ALTERN: consisteix en dues o més accions que es produeixen en el mateix moment, però en llocs diferents i que, finalment, convergiran.
- MUNTATGE PARAL·LEL: dues o més escenes, que passen en moments i en llocs diferents, se'ns van mostrant als espectadors per crear un estat d'ànim o una associació d'idees.
- RACCORD: relació entre un pla i el següent en el muntatge. Sovint els diferents plans que componen una escena han estat filmats en realitat en diferents moments i per tant cal vigilar que hi hagi coherència entre ells en elements.
- PLA SEQÜÈNCIA: Pla que es manté durant tota una seqüència. És a dir, l'escena no està formada per una suma de diferents plans, sinó que un sol pla ininterromput segueix tota l'acció. És per això que el temps cinematogràfic coincideix amb el temps real.
MOVIMENTS DE CÀMERA
- CÀMERA SUBJECTIVA: Quan la càmera adopta un punt de vista intern, imitant la mirada d'un personatge per col·locar l'espectador en el lloc d'aquest (narrador intern)
- CÀMERA OBJECTIVA: Quan la càmera adopta un punt de vista neutre, com el que adoptaria un espectador extern que simplement mira des de fora el que està passant (narrador extern).
-CÀMERA FIXA: la càmera resta immòbil sobre un suport i enregistra tot allò que hi passa per davant.
(neix el llenguatge audiovisual quan la càmera es mou)
- TRÀVELING: moviment que desplaça la càmera d'un lloc a un altre, normalment sobre uns raïls. Segons els moviments distingim entre tràveling lateral, frontal, vertical o circular.
- LLIURE: quan la càmera es mou sense seguir un ordre concret. Amb grua, amb la mà...
- PLA DE DETALL: es fa servir per captar un detall de l'escena, o bé del personatge o bé de l'escenari.Realitzador: responsable de plasmar en imatges el contingut del guió.
- PANORÀMICA: gir de la càmera sobre el seu propi eix. Pot ser horitzontal, vertical o oblic. Generalment la panoràmica es fa servir per descriure un escenari o bé per relacionar elements de la mateixa escena, però que no apareixen al mateix quadre.
- STEADYCAM: càmera que amb els seus accessoris va subjecta a l'espatlla de l'operador mitjançant cinturons i suports lleugers per evitar vibracions- és possible realitzar, també, moviment combinats de panoràmica i tràveling. Es tracta d'un efecte que s'aprecia en algunes filmacions per a televisió fetes en condicions difícils (accidents, guerres, aglomeracions...).
- CRÒMA: tècnica audiovisual utilitzada tant en cinema, televisió i fotografia, que consisteix a extreure un color d'una imatge o vídeo (usualment verd o lila) i reemplaçar l'àrea que ocupava aquest color per una altra imatge o vídeo.